2009. október 3., szombat

Magázás? Tegezés?

Itthon már annyira elharapózott a tegeződés, hogy magam sem tudom mikor kinek hogy köszönjek. Lassan a magázódás ki is hal ebben az országban.

Az angolban olyan kényelmes, hogy csak egy forma van, így egy külföldi számára sem gond megszólítani egy idegent. Olaszul viszont el kell dönteni, melyik formát használjuk, mielőtt megszólalnánk. Katicától szeretném kérdezni, hogy van ez Olaszországban?Ki tegez kit? És kit kell magázni?

6 megjegyzés:

 1. Ez èrdekes kèrdès, tobbfèle dologtòl is fugg. Termèszetesen itt is a fiatalok magàzzàk az oregeket, kèt idegen az utcàn nem tegezi le egymàst, az uzletben is magàznak, csak a kiskorùakat tegezik. Minèl dèlebbre megyunk, annàl merevebb szabàlyok jellemzik a tegezès-magàzàst. Veneto-ban gyakran mèg engem is letegeznek a boltban, Sziciliàban màr a 18 èveseket is magàzzàk. Sot, ott mèg gyakran hasznàljàk a Voi magàzàsi mòdot a Lei helyett, ami nagyon règi, ès tsz. 2 szemèllyel jàr (azaz: Voi mangiate questa mela. On megeszi ezt az almàt.). A fasizmus alatt terjedt el jobban ez az inkàbb XVIII. szàzadi magàzàsi mòd, akkor egyenesen betiltottàk az elterjedtebb ès modernebb Lei-ezèst, azzal az uruggyel, hogy a Voi igazi, szèp olasz mòd, ne majmoljàk a spanyolokat ezzel a Lei-el. A Voi-al règebbi regènyekben is lehet talàlkozni.
  Mindenesetre magàzni nehezebb, sokszor kètszer is meg kell gondolni, èn tobbes szàmban sokszor osszezavarodok magàzàsnàl, mert ott Loro-t kell hasznàlni, termèszetesen tobbes szàm harmadik szemèlyben.
  En mindenesetre mindenkit magàzok a viràgboltban, de hozzànk foleg oregek jàrnak, ès csak a nagyon kamaszokat tegezem le. Mèg azokat sem tegezem, akik velem egyidosok, azaz olyan negyvenesek, mert itt Firenzèben nem nagyon szokàs. Csak ha màr megegyezunk abban, hogy tegezzuk egymàst, akkor. De tudom, hogy pl. Velence kornyèkèn pillanatok alatt letegeznek.
  Egyèbkènt a magàzàs mòdja:
  Lei (ha fèrfi, ha no az illeto) ès egyes szàm 3. szemèly jàr hozzà
  (A Lei piace questo posto? Onnek tetszik ez a hely?)
  Loro ès tobbes szàm 3. szemèly jàr hozzà
  (Signori, Loro mangiano le mele? Uraim, Onok esznek almàt? )
  Remèlem èrtheto volt, de ha nem vilàgos, akkor irok ròla bejegyzèst is!

  VálaszTörlés
 2. Ja, errol màr amùgy is akartam irni, mennyire eltèrnek a szokàsok egy èszaki ès egy dèli ember szokàsai, èletmòdja, beszède ès gondolkodàsa kozott, annyira kulonbozoek, mintha mondjuk egy magyart osszehasonlitanànk egy goroggel. Mivelhogy Olaszorszàg tobb kis àllambòl àll, itt nincsenek olaszok, csak nàpolyiak, ròmaiak, szàrdok, toszkànok, de mèg azok kozott is kulonbsèg van a livorno-i, a pisa-i ès a firenzei kozott. Esznèl kell itt lenni, kèrem!
  Majd meg is irom.

  VálaszTörlés
 3. Köszi Katica! Az a helyzet, hogy jövő héten megyek Rómába és régi ismerősökön kívül, lehet, hogy a férjem kollégáival is találkozom majd. Nagyon szeretnék minden alkalmat megragadni, hogy az olaszt gyakoroljam és ne a könnyebb utat, az angolt válasszam. Csak ez a gondom az olasszal, hogy mielőtt megszólalok, el kell dönteni. Ha túl formális vagyok az is ciki, de ha bratyizósnak tűnök az úgyszintén. Jó, be lehet tudni annak, hogy szegény külföldi nem ismeri a dörgést. De én nem akarok szegény buta külföldinek tűnni.:)) Mivel a munkanyelv a férjem számára is az angol, ezügyben nem tud tanácsot adni. Angolul, ugyebár ez a probléma megoldva.
  Amúgy igen, a magázás azért is nehéz, mert olaszul még csak olyanokkal beszéltem, akit tegezek, ahhoz vagyok szokva. Most viszont a szállodaportástól a múzeumőrig mindenkivel szóba akarok állni, hogy gyakorolhassak.

  VálaszTörlés
 4. Neked azt javasolnàm, magàzz mindenkit, ameddig nem mondja, hogy tegezd. A fèrjed kollègàit egy ido utàn - ès ha làtod, hogy szimpatikusak, baràtkozòsak - megkèrdezheted, hogy tegezodjetek-e, te vagy a no ès a kulfoldi, arra is hivatkozhatsz, hogy igy konnyebb neked, ezt feltètlenul el fogjàk fogadni. Buszsofort, portàst, utast a vonaton, repulon, eladòt a boltban feltètlen magàzni. Ugysem fogjàk ajànlgatni, hogy tegezd oket.
  Nem fogsz-e vèletlenul erre, Firenze felè is jàrni????

  VálaszTörlés
 5. Igen, én is így gondolom.
  Képzeld, veszek néhány magánórát egy római nyelvtanárnőtől! Vele speciel tegeződünk.:) Sajnos felétek nem járok, pedig Firenze az egyik kedvenc városom. Viszont Rómában kilenc napot fogok tölteni, amitől teljesen be vagyok zsongva. Ráérősen szívhatom magamba a város atmoszféráját. Mivel két éve már megnéztem a legtöbb feltétlen kipipálandó nevezetességet, most tényleg sietség nélkül barangolhatok keresztül-kasul a városon.

  VálaszTörlés
 6. Katica..én is Toscanaban szeretnék megöregedni.. ( én közelebb vagyok ehhez a 41 évemmel :-) bár Firezzehez ..most meglehetősen távol:(

  VálaszTörlés