2009. július 7., kedd

Prima lezione

Mert mindenki itt kezdi. Az első leckénél.
Én is köszöntök mindenkit aki erre vetődik, erre jár, vagy ahogyan az olasz nyelv mondja:

passare-, jön, bejön, erre jár.

Persze nem itt kezdjük. Én ott kezdtem, hogy sok sok évvel ez előtt elmentem a férjemmel és barátokkal egy Firenze, Róma ,Pisa "körútra" . Nehéz lenne elmondanom mi minden fogott meg ebben az országban. Az emberek harsány nevetése? Igen. A régi épületek hangulata? Biztosan. A virágok a legkisebb teraszon is csodálatosak voltak, a narancsfák csak úgy virítottak a lédús gyümölcseiktől. Róma szökőkútjait senki nem felejti el aki egyszer látta.Sok sok év után újra fellángolt a szerelem, és készülök a nagy találkozásra. Időm van bőven és addig is tanulom az olaszok nyelvét, ami maga a ZENE.Kétféle kezdő olasz nyelvkönyvet használok, itt láthatjátok az egyiket. Első feladatomnak tartottam, hogy a betűkkel, kiejtéssel ismerkedjek meg. Hosszú lenne itt mindent leírni, de akit érdekel itt megtekintheti:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Olasz_nyelv#Kiejt.C3.A9s


Érdemes ezeknél az alapoknál kezdeni, mert bár közel áll a betűk kiejtése a magyar abc hangjaihoz azért jócskán van eltérés.

Egy érdekesség: Az olasz nyelvben szótagoláskor a magánhangzó csoportokat nem választjuk el: pl. Oceania O-cea-nia (ocseánia)


Az olaszban a hangsúlyos szótagot nem jelölik, kivéve, amikor az utolsó szótag hangsúlyos. a tankönyvekben azonban ékezettel, vagy felemelt ponttal jelölik a hangsúlyos magánhangzót, valahányszor ez nem az utolsó előtti szózagban van.
Hogy ez miért fontos? Nos ,vannak kettős jelentésű szavaik amelyeket csak a szavak helyes hangsúlyozásával tudunk megkülönböztetni. pl.

ancóra- még (de! ) áncora-horgony
pagáno-pogány (de! ) págano-fizetnek

Ugyen nem is olyan bonyolult! Gyertek csatlakozzatok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése