2009. július 15., szerda

Bemutatkozás - ki vagyok, ki vagy ...

Sziasztok. Mindenkit üdvözlök és köszönöm a meghívást a szerzők részéről. A nevem Magdaléna/Magdi (Mi chiamo Magdalena). Jelen blog szempontjából a legfontosabb, amit magamról mondhatok, hogy megszállott nyelvtanuló (és nyelvtanár) vagyok, ezért is indítottam el a Nyelvelések című blogomat jó fél évvel ezelőtt.
Olaszország, az olaszok, az olasz kultúra és a nyelv iránti szenvedélyem régi. Olaszul kb. hat éve tanulok. A középfokú vizsgán már túl vagyok, de folytatom a tudásom csiszolgatását és közben ötödik idegen nyelvként belevágtam a francia tanulásba is, szintén autodidakta módon, vagyis tanári segítség nélkül. Az olasz viszont továbbra is a szívem csücske és remélem tudok nektek segíteni, hogy szintén beszélhessétek ezt a gyönyörű, dallamos nyelvet.

Ma két fontos ige ragozásával szeretnélek megismertetni benneteket. Előtte azonban pár szót mondanék a melléknevekről. Amint Barbi és Katica előző leckéiből láthattátok, az olaszban a főneveknek neme van és ezzel a mellékneveket is egyeztetni kell, nemben és számban egyaránt.
Vannak kétvégződésű (pl. nuovo), egyvégződésű (pl. giovane) melléknevek és néhány változatlan alakú.
A kétvégződésű melléknevek egyes szám hímnemben -o, nőnemben -a, többesszám hímnemben -i, nőnemben -e végződést kapnak. Pl. un libro nuovo - i libri nuovi; una casa nuova - le case nouve.

Az egyvégződésű melléknevek egyes számban mindkét nemben -e, többes számban pedig -i végződést kapnak. Pl. un uomo giovane - gli uomini giovani, una donna giovane - le donne giovani

Olaszban a melléknév legtöbbször a jelzett szó után áll. Sok mindent lehet még mondani a melléknevekről, de kezdetnek elég lesz ennyi.

És nézzük akkor a két fontos igét. Azért fontosak, mert ezekre lesz majd szükségünk a múlt idő képzéséhez is. Ragozásuk rendhagyó, de fontos megtanulni, mert állandóan használjuk őket. Mivel olaszban a végződés jelzi a személyt, nem szükséges kitenni a mondatban a személyes névmást (én, te, ő stb)

ESSERE=LENNI

io sono
tu sei
lei/lui è
noi siamo
voi siete
loro sono

AVERE=BIRTOKOLNI (nekem van, neked van...)

io ho
tu hai
lei/lui ha
noi abbiamo
voi avete
loro hanno

Példamondatok:
Sono ungherese. / Sei straniero anche tu?/ Carlo è italiano./ Siamo studenti. /Siete stanchi?/ Loro sono molto giovani.
Ho un gatto. / Quanti figli hai? / Giulia non ha molto tempo libero. / Abbiamo una casa grande in campagna./ Avete una macchina nuova. / Hanno una carta della città.

Házi feladat :))) vagyis compito di casa: tanuljátok meg az igék ragozását és szótár segítségével írjatok sok-sok példamondatot. Akinek van kedve, ossza meg a mondatait velünk is.

A nyelvtanulásra is igaz (mint az életre úgy általában), hogy annyit tudsz kivenni belőle, amennyit beletettél. Jó tanulást!
Kérdezzetek bátran. És ha véletlen hibát találtok feltétlen szóljatok!!!

2 megjegyzés:

  1. Köszi a bemutatkozást és a leckét is! :D Máris nekiülök! :D

    VálaszTörlés
  2. Szia Magdi!

    Köszönöm és is mindenki nevében:-D

    VálaszTörlés